Jarak.



 
                                                   

Tengok dua gambar di atas. Mana satu yang berkenan di hati? The first or the later?

Pinjam idea bro Ikram (@ikramadha), haritu dia tanya lebih kurang macam tu dekat instastory dia (pi follow sana k k). Aku pun bagitahulah aku berkenan dengan yang kedua tu (dia ada kasi empat pilihan ekceli dua daripadanya macam kat atas tu). 

Kemudian dia tanya lah kenapa.

"The spaces give meanings." 

Cewah sangat jawapan aku kan.

Atau kata lain dia, Minimal. 

Minimal ni sejenis makhluk kalau orang putih cakap characterized by the use of simple or primary forms or structures, or distinguished by only one feature. Bahasa mudah dia, simple. Bahasa melayu dia, kurang. Oh ya kalau bahasa hipster dia, the less is more.

Makhluk ni habitat dia ada boleh jadi pada art (seni) atau pada linguistic (linguistik) dan pada benda benda lain yang sesuai. Senang tengok pada seni, graphic design (sooo expected form me). Minimal ni banyak lah sanak saudara dia, dan berbalik kepada dua gambar kat atas tu, antaranya the exploitation of spaces atau penggunaan ruang-ruang yang ada. With the space given, you need to choose to occupy it with stuffs as many as you can, or you can just leave as many spaces as you can with the uses of minimum amount of stuffs. 

Bila baca balik banyak kali aku pun pening tulis ayat english ni but just let it be. Takpe korang google je, bersusun macam-macam untuk korang baca kalau nak paham. Aku cuma nak cakap ruang-ruang kosong yang ada tu dia seakan-akan memberi suatu makna, and that what makes it attractive, to me.

Alang-alang korang dah baca sampai ayat ni, nak minta izin bawa korang jalan jauh sikit dalam pikiran aku yang tak seberapa ni.

Spaces yang boleh jadi makna dia 'jarak' ataupun 'ruang', apa yang korang faham tentang benda tu?

Sama ada korang perasan atau tidak, dalam kehidupan seharian kita sendiri penuh dengan jarak dan ruang ni. Eh sesuai ke guna perkataan 'penuh' untuk benda yang kosong macam tu? Eh kosong ke?

Hakikatnya jarak dan ruang tu pada asalnya membawa makna tidak ada sesuatu padanya. Contoh macam ruang. Kau pi masuk LRT atau KTM, selagi masih ada ruang selagi tu kau boleh masuk. Sebab ruang di situ bermaksud tak ada orang dan kau boleh penuhkan ruang tu. 

Jarak pula, erm payah pula nak kasi contoh haha. Sebab aku terpikirkan hubungan jarak jauh je (haha k tetiba). Jadi macam mana jarak boleh membawa maksud tidak ada sesuatu padanya? Tak ada dekat padanya. Tak ada dekat antara dua benda. Acceptable? Ala kalau ada dua orang yang duduk berjauhan, bukan ke takde peluang diorang nak berjumpa kan kan. Kalau aku dekat Jordan, family aku dekat Mesia, bukan ke aku takde can nak beraya sama-sama dengan orang? Ha okay diterima. Sobs.

Suka aku nak bercerita pasal ruang (more than jarak sebab nanti sedih haha k tak). Dekat mana atau bila masa kita boleh nampak jarak dalam kehidupan kita ni? Kemudian, apa yang ruang ni beri kepada kita, how does it benefits us?

Banyaaaaaaak. Nak cerita semua jawabnya tak terpublish lah benda ni. 

Okay kau bangun daripada tidur waktu pagi sampai lah kau kembali tidur waktu malam. Apa ruang yang ada sepanjang tu? Waktu solat. Macam-macam yang kita buat sepanjang seharian kita kan, dan lima waktu solat setiap hari adalah ruang-ruang kosong untuk kita masuk ke dalamnya and take a break. Recharge ourselves. Use the spaces given.

Nak tahu apa yang lebih menarik? Dalam solat kita pun ada ruang-ruang kosong and somewhat it's good to have it. Toma'ninah. Apa tu? Berhenti sebentar atau tetap atau diam seketika dalam setiap rukun solat kita. Dan kau takkan jumpa toma'ninah dalam solat patuk ayam atau orang panggil solat ekspress (smh). 

Baru-baru ni aku ada terkesan sedikit bila solat jemaah kat sini. Solat terawih lebih tepat. Macam biasa jemaah lepas isyak, lapan rakaat terawih. Dan sepuluh malam terakhir ni, jemaah akan mula qiyam cukupkan 20 rakaat terawih (tambah lagi 12 rakaat masa qiyam). Ada sedikit perasaan yang berbeza masa dirikan 12 rakaat tu, selain sebab orang guna istilah qiyamullail untuk tu, ada beza dalam toma'ninah dia. Imam akan panjangkan sikit berhenti seketika antara rukun solat. Beza dengan lapan rakaat sebelumnya tu, imam buat setakat yang cukup memandangkan jemaah yang ramai. Orang kata meraikan mereka yang nak solat terawih eh. Sebab waktu qiyam yang 12 rakaat tu jemaah adalah dalam satu saf je itupun ada lima enam orang anak-anak arab. 

Apa yang aku boleh cakap, bila imam panjangkan atau lamakan toma'ninah dia tu, kau akan dapat rasa sedikit ketenangan dan benda tu boleh tolong kau untuk bertambah khusyuk. Cubalah. Toma'ninah tu sendiri dalam bahasa arab membawa maksud ketenangan dan kerehatan. Fuh fuh.

Antara contoh lain ruang yang ada dalam hidup kita ni macam lepas satu sem kau pulun study empat lima bulan, lepastu cuti yay yay! Tapi cuti dua minggu kahkah. Dan banyak lagi lain, engkorang pikirlah.

Dan untuk menjadikan entri ni bersempena bulan Ramadan, aku terpaksa juga guna satu perkataan Ramadan dalam ni walaupun dah cerita pasal solat terawih tadi. Okay dah guna dua kali dekat situ. 

Setuju tak kalau aku cakap, bulan Ramadan yang sebulan ni adalah satu ruang untuk kita? Yelah lepas sebelas bulan yang lain tu kita dah makan macam macam, bulan nilah ruang dan peluang untuk kita servis balik badan kita (maaf tak jumpa perkataan sesuai haha) dengan berpuasa sebulan. Kan kan kan. 

Jadi, apa lagi ruang yang kita ada dan apa yang ruang tu boleh beri kepada kita?


. . . . .




25 Ramadan dan aku rasa belum terlambat nak buat ucapan. So yeah. 
Ramadan kareem, selamat menjalani ibadah Ramadan yang berbaki. Jom qiyam cari laila hikhik. 



Okay terakhir.

Ruang, sebenarnya kosong atau untuk mengisi kekosongan?




P.s. Saja guna gambar Jordan sebab tahun ni raya dekat sini lagi T-T






Langit Biru


Pengalaman,

sifatnya itu mengajar.

Terima kasih.